Stockholmsbörsen i fredags var tvekande och skvalpade upp- och ner kring nollstrecket. Precis innan stängningen tog säljarna kommandot och tryckte ner indexet under nollan. OMXS30 stängde på minus 0,2 procent och 899,9 punkter. Omsättningen var låg och uppgick endast till 11,7 miljarder kronor.
Marknaden börjar bli håglös och de misslyckade utbrottsförsöken uppåt tar på krafterna. Indexet börjar kännas trött och en justering nedåt går inte att utesluta. Till skillnad mot de senaste månaderna börjar nyheter och statistik att tolkas mer sansat. Negativa nyheter har den senaste veckan tolkats negativt och ”inte så mycket värre än förväntat”.
179 aktier steg, 136 sjönk och 203 stängde på samma nivå som i torsdags. Under nästan hela dagen var plankan platt, men den senaste timmen tog säljarna över, om än knappt. Säljarna dominerade i 55 procent av affärerna. Lundin Mining backade och återfanns åter bland extremt högt omsatta aktier i förhållande till börsvärdet. Även Boliden och SSAB återfanns bland extremt omsatta.
Hennes & Mauritz var åter börsens mest omsatta aktie och avancerade 1,4 procent. Swedbank stängde 0,4 procent högre än i torsdags och var börsens näst mest omsatta aktie. Ericsson kom på tredje plats men backade till skillnad från sektorkollegorna. Nedgången noterades till måttliga 0,9 procent, efter Stockholmsbörsens stängning handlades Ericsson ned 57 öre i USA.
Sämsta bransch i fredags var råvaror, IT och verkstad. Bästa branscher blev energi och telekom.
Bankerna hade en blandad utveckling. Handelsbanken klarade sig bäst med en uppgång på 0,9 procent. Nordea backade däremot med 1,8 procent till 69,90 kronor.
Teknisk analys OMXS30: I onsdags bröt indexet ned under golvet i den stigande trendkanalen som påbörjades i mitten på juli. Den längre kanalen som påbörjades i slutet av mars testas nu och bryts även detta golv kan vi få se ett test av i första hand 870-nivån och därefter 850. När indexet för en månad sedan bröt under 900-nivån varade det endast två dagar. De senaste dagarnas utveckling innebär att indexet väntar på mer information, vilket kan komma idag. Stängningen de tre senaste dagarna har varit precis under MA20, vilket är ett svaghetstecken.
Idag är det lugnt på rapport- och statistikfronten. Konsumentprisindex från Tyskland avseende september, som mäter genomsnittspriset av alla varor inköpta för privat konsumtion. Vid förra mätningen den 9:e september hade priserna stigit 0,2 procent. Ett högre värde anses vara kursdrivande för euron.
Det kommer en hel del makrostatistik i veckan. På onsdag kommer det amerikansk statistik över privatkonsumtionen för Q2. Dagen efter är det dags för ISM och på fredag kommer den viktiga statistiken över utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden. Det förväntas att det blivit ytterligare 167.000-180.000 arbetstillfällen under september. Detta uppfattas säker positivt att arbetslösheten exploderar, men inte riktigt lika dramatiskt som tidigare… Sedan december 2007 har nästa 7 miljoner jobb försvunnit i USA.
De amerikanska börserna öppnade nedåt även i fredags men vände under kvällen uppåt för att åter vika sig för säljarna den senaste timmen. Den svaga orderingången av varaktiga varor och husförsäljningen dominerade över den positiva stämningen bland amerikanska konsumenter. När börserna stängde hade S&P 500 backat med 0,6 procent, DJIA var ner 0,4 procent och Nasdaq noterades ned med 0,8 procent. Omsättningen låg i linje med med de senaste 15 dagarna.
I Asien är det mestadels nedåt. Det bredare Topixindex backade 2,5 procent. Japanska Nikkei vände nedåt och sjönk hela 2,6 procent och för första gången sedan 24/7 trillade index under den magiska nivån 10.000 punkter. Den starkare yenen sätter press på exportföretag som Honda Motor efter den negativa statistiken från den amerikanska husförsäljningen. Den förnyade oron över styrkan i återhämtningen i USA ligger som en våt filt över marknaden just nu.
Nivån på den amerikanska terminen är lägre än vid Stockholmsbörsens stängning i fredags och den negativa utvecklingen i USA, men framförallt i Japan kommer säkert att sätta press på inledningen av den svenska börsen.
Vi ser på de ledande indikatorerna kl 07.40 att nedgången fortsatt efter USA-börsens stängningen. Japanska Nikkei sticker ut med en nedgång på hela 2,6 procent. Dollarn stärks mot den svenska kronan och mot euron. Oljepriset har tappat sedan i fredags och ett fat Brentolja kostar 64,7 dollar. Guldpriset ligger åter under 1000 dollar per ounce. Metallpriserna ligger på oförändrad nivå jämfört med stängningen i fredags.
Börsfrossa i Japan (AFV). Kronan tappar mot dollarn (AFV). Stödåtgärder blir kvar (AFV). Oansvarigt av bankerna (AFV). Kronan tappar mot dollarn (AFV). Svarta september uteblev (VA)